söndag 12 september 2010

PARIS!!!

Igår eftermiddag kom vi (äntligen) hem från Paris efter att ha varit på hemväg i 17 timmar och varit vakna i hela 31 timmar!! Helt sjukt!! Gissa om vi gick och la oss med en gång vi kom hem!?!

[Borta bra men hemma bäst]

Hur som helst så var resan kanon! Hade världens bästa sällskap =) Något vi lärt oss efter dessa dagar i Paris är att fransmännen VERKLIGEN borde lära sig engelska. Var väldigt svårt att försöka prata med dom och de var då inte många som kunde engelska, de var nog de jobbigaste. Något annat som var väldigt svårt som ny var att komma in i detta med tunnelbanesystemet. De gick bra att ta tunnelbanan från Disneyworld till Nation efter att ha stått i flera köer för å lista ut vart och hur man köper biljetter. När vi tillslut kom fram dit så gick vi vilse och hitta inte ens utgången så där stod vi som värsta turisterna och fatta ingenting. Tillslut kom en vakt och hjälpte oss att visa vägen ut från station haha.
Vi bestämde oss för att ta taxin till hotellet för att slippa krångla med tunnelbanan.
Dagen efter lärde vi oss att utgång heter SORTIE och de är väldigt viktigt att komma ihåg för bara efter man lärt sig de så var de ju bara att följa sortie varenda gång man skulle ut. Har också lärt oss vad himla gött de är att kunna andas frisk luft (varit instängd länge i tunnelbanorna) och att värme och säng är LYX- har man de så ska man inte klaga :)

Detta kort till vänster var de första kortet jag tog på denna resan, precis när vi kom fram till tunnelbanestationen Nation. Vi tog taxi därifrån och jääääklans vilken kö de var. Kan säga att den resan på bara 6km blev väldigt dyr!! Kom fram till hotellet 21.00 var då väldigt sletna eftersom vi varit på resande fot sedan 07.50. Anlände till frankrike klockan 16.00 men de tog att tid å ta sig dit man skulle...

Utsikten från rummet...

Mer utsikt. Var såå fint så :)
Så här såg vårat hotell ut. Chinagora heter det och de var väääldigt många kineser och japaner där och vi haha :)
Dagen efter forskade och lärde vi oss hur tunnelbanesystemet funkar, var inte så svårt när man kommit in i det. Såg massa byggnader som Notre Dame (var tom inne i katedralen och kollade) och eiffeltornet. Var väldigt fin stad men nån storstad kommer vi nog aldrig bo i på heltid iaf. Är ju svårt bara att ha koll på om de är röd eller grön gubbe haha. Vet inte hur många gånger vi gått mot rött men vi överlevde det med :D
Köpte nog världens dyraste glass, 78kr för den bägaren. Men den var vääldigt stor och supergod! Var krossad strut i och massa crispkulor, valnötter, kolasås och glass. Så göött!!
Åkte även dubbeldäckarspårvagn. Aldrig sett såna innan så de var häftigt det..

En grupp som går en guidad tur :)

Var så jäääkla lång kö till eiffeltornet när vi var där på dagen så vi åkte dit igen på kvällen. Hmm.. Kön var väl kortare men man stod ändå i kö jäkligt länge. 2 timmar tog de från vi ställt oss i kön tills vi kommit ner på backen igen! Ändå stressade vi men de var superlånga köer på varje våning så de tog sin tid.

Var iaf väldigt häftigt att se och vilken fantasiskt utsikt!

Blev mer imponerad av tornet när man hade varit uppe i det. Kosta 130kr att åka ända upp. Fanns massa affärer i tornet och restaurang samt cafe men vi stressade som tusan och ställde oss med en gång i kön mot hissen. Åh tornet var ju såååå fint på kvällstid då, lyste verkligen guld om det och de blixtrade så fint vid 21, dock var vi fortfarande uppe i tornet då men annars hade de nog varit väldigt fint att se hela tornet blixtra nerifrån backen...

Dag tre började vi med att kolla hur sent vi kunde ta oss till tågstationen i Disneyland eftersom våran buss mot flygplatsen skulle gå därifrån klockan 04.44. Att försöka prata med han i informationsdisken på stationen hjälpte typ ingenting då de knappt kan engelska. Han sa bara att de var omöjligt att ta sig dit den tiden men han förstod inte alls vad vi mena när vi fråga när sista tåget därifrån gick. Så vi bestämde oss för att checka ut och åka till Disney redan vid 22 bara för att vara säker på att vi inte skulle missa sista tåget (visste ju inte ens när sista gick). Var massa byten som skulle göras och inte så jättelätt...
Vi kollade massa affärer och shoppa en del. När vi åke tåg så small de som tusan (tror vi måste kört på något) och tåget tvärstanna och alla lampor släcktes. De sa såklart något på franska men vi fatta ju då INGENTING, var var de som hände och vad kommer hända? Sprang massa FBI-gubbar (såg ut som de iaf men var nog bara vakter) och kolla massa och ringde massa samtal. Tiden gick verkligen sakta, satt väl där i 10-15 minuter och de kändes som de längsta minuterna jag varit med om. Tillslut åkte tåget vidare. Varför kan de inte prata på engelska så turisterna fattar vad som händer vid såna lägen? Var också med om att brandlarmet gick på en station men vi bara åkte vidare. Blinka som tusan i alla alarme lampor...

Kom hem till hotellet igen vid sex och bestämde oss för att försöka sova lite eftersom resan hem kommer att bli väldigt lååång. Ja de gick ju sisådär. Svårt att somna vid den tiden. Klockan nio gick vi upp och packa allt så checka vi ut och begav oss mot hemgången.
Åkte vid 22 och var framme i disneyland klockan 24. Vi hade bestämt att kolla exakt varifrån våran buss skulle gå ifrån klockan 04.44 men så var ju Disneyland precis utanför dörren så jag tyckte att vi lika gärna kunde ta några kort på det. Egentligen hade jag ju velat vara där men de kostar ju 530kr att gå in på parken så vi hoppa över de. Var svårt att se Disneyland, att vara så nära men att inte få se de (tänkte på de även när vi kom till frankrike och fick se det). Men så såg vi att flera människor som bara gick in, älsklingen fråga om inte vi också skulle försöka men de tyckte jag kändes dumt, att smita in? Men vi testa och vi kom in. Kändes helt otroligt!! Så häftigt att vara inne på disneyland! Vi såg att alla bara gick rätt in så de var gratis. De var Rock ´n roll festival också så de passa ju perfekt för älsklingen. Var massa gamla bilar å de spela bara gammal musik över hela disney.
Var flera restauranger där men alla stängde ju precis när vi kom dit (24.00) så jäkla typiskt. De hade ju Rainforest cafe där också och de visste jag om men jag trodde ju att de kosta att gå in så därför så hoppa vi ju över de. Då ångrade jag verkligen att vi inte åkte tidigare så man kunde äta där för de är verkligen den coolaste restaurangen jag ätit på (åt på den som dom har i London). Man såg iaf in och kunde ta massa bilder, tog en fika på cafet som stängde klockan 01. Var inne i Disneyshopen, helt otroligt vad mycket de sålde där, så himla coolt. Tänkte på Erica säkert hundra gånger, hon som älskar disneyfigurer-gud vad hon skulle älska att få se allt detta...
Halv två verka de stänga så vi gick ut därifrån och la oss på backen typ 30 meter från ingången. Älsklingen satt och jag låg lutad mot han och tillsammans satt vi och bara njöt av allt vi fått se och titta på disneyland hela tiden och allt folk som rörde sig. Såg allt eftersom hur de släckte ner lamporna. Städbilar kom och sopade gatorna på torget (trodde vi skulle bli överkörde för de var ju väldigt mörkt) Sen vid två kom en vakt och lös med ficklampa på oss och babbla på franska att vi skulle försvinna därifrån. Fattar inte varför vi inte fick vara där och varför kan de verkligen inte lära sig engelska? Då gick vi mot busstation som låg precis bredvid och där fördrev vi tiden. Frös som tusan, fast man skulle nog frösit till is om de var i Sverige man skulle vänta ute en hel natt! Önska verkligen att de kunde ha ett väntrum som var öppet hela natten så man slipper stå ute och frysa...
Minuterna gick verkligen sakta!! Kolla på klockan var femte minut och sucka för att de bara gått 5 minuter. Klädde på mig massa men ändå var de kallt och de var då vi kom på att man verkligen ska vara glad för att man har ett VARMT hem med en helt underbart god säng!
Gick massa grupper förbi med svarta män (får man skriva så?) och de var så himla högljudda och skrek massa och höll på. Jag var livrädd att de skulle komma och slå ihjäl oss eller att någonting iaf skulle hända. Älsklingen var också rädd, inte kunde man ju gömma sig någonstans heller. Önskade verkligen att man var på ett annat ställe just då. Snacka om att ha sett för mycket på filmer!! De gick iaf bra men klockan gick fortfarande sakta...! Tillslut blev klockan 4.15 och då kom de iaf andra som skulle med våran buss och då kändes de säkrare och tiden gick fortare.
På bussen försökte vi sova, gick la sådär. Klockan gick iaf fort! På flygplatsen checka vi in med en gång och gick igenom säkerthetskontrollen. Fanns bara 4 gater där så de var nog världens minsta flygplats, vi som tyckte att Göteborg airport var liten, den var stor den i jämförelse. Vi var bara 19 stycken som flög därifrån till oslo. 22 stycken var vi från oslo-vatry (disney) så vi hade gott om plats =)
Vi kom hem hela trots 11september. Vägen hem gick fort, ville bara hem... Var såå trött efter att inte fått sova något. Faaan vad sängen var saknad.. 17 timmar tog alltså hemvägen från de att vi begav oss från hotellet tills vi var hemma och 31 timmar hade vi då varit vaken förutom lite srö-försök-sovning i en timma på bussen och en timma på flyget... Trött-trött-trött!!!

På disneyland köpte vi med oss sovenirer hem. En mugg med bilar, längst ner fanns en sån typ snöglob med glitter och en bil i och på toppen fanns en tjock sugrör. Denna ska Liam nu få börja använda när han är här på besök. Moster måste väl försöka inse att han nog borde sluta med denna lilla nappflaskan hehe.
Jag å älsklingen köpte med oss varsin disneymugg, de var skitstora och vi invigde faktiskt dom redan igårkväll med varm choklad.

Har varit en resa jag sent kommer till att glömma ;) Roligt har vi haft men dagarna har varit för korta! Trots att vi inte visste vad vi skulle göra där en gång, så har dagarna varit fullspäckade. Konstigt att man aldrig känner av att man har semester när man har semester haha :D

Inga kommentarer: