söndag 17 maj 2009

17 maj, Norges nationaldag!

17 maj är Norges nationaldag och är extremt stort om man jämför med Sveriges nationaldag. Denna dag planeras långt i förväg och många längtar till 17 maj kanske främst barnen som får äta mycket glass och åka karuseller men framförallt vuxna. Och hur firas då detta? Jo det är så att alla som vill åker till en stad i finkläder många har bunader men det är ett kapitel för sig. Sen står man längst hela gatan och kollar på alla tåg och parader som går förbi. Många barnetog med små skolelever och orkester (dock inte i Drammen som jag var i förra året) samt russetåget (studenttåg) som nog var det roligaste med allt. Detta är verkligen en upplevelse och man förstår verkligen hur stort detta är när man först ser det.

Bunad: Bunad heter den folkdräkt som typ alla konfirmander får av sina föräldrar eller släktingar som tar flera månader att sy eftersom detta görs för hand. En sån här klänning kostar med silvret och väska mellan 25 000-40 000. Det finns en sorts bunad för varje län eller kommun. Denna klänning är sen meningen att den ska användas varje 17 maj så det gäller att man inte växer mycket :) Skulle väldigt gärna vilja ha en bunad själv men synd att dom är så dyra. Men till barn är dom inte så dyra.

Russetåg: Dom som tar studenten som vi säger i Sverige heter Russ i Norge. Detta firar man också mycket mycket mer än i Sverige. Man har tex speciella byxor som man har varje dag från 1-17maj och dessa får man inte tvätta under tiden (har jag hört). Dom som har röda byxor är rödruss, dom som har svarta är svartruss och så finns det blå. Färgen på byxorna beror på vilken linje i gymnasiet man gått. Hur som helst så festar dessa typ varje dag mellan 1-17 maj och dom gör i ordning massa bilar, trakorer, bussar mm som dom sprayar och skriver Russ 2009 osv på. Vissa är ju finare än andra men oftast ser dessa ut som skrothögar enligt mig.
Så på 17 maj går dom i detta russetåget och sen är allt över...

Här står Ann-Kristin (Tony och Lindas syster) på sin konfirmation förra året. Dagen då hon fick sin Lierbunad.


Så här ser det ut längs gatorna i Drammen. Kanske är ännu mer om det är finare väder men ni ser kanske vilket väder vi hade då. I Oslo är det störst så det är nog där man verkligen skulle vara.

Denna blå-svarta bunaden fastnade jag för. En sån skulle jag vilja ha.


Dessa barnen är så söta i sina små bunader dom också..


Och här kommer då Russetåget där allt är tillåtet!! T.o.m marianplantor :)



Inga kommentarer: