lördag 28 augusti 2010

Sugarpaste test...

Igår provade jag flera olika sugarpaste för att lära mig mer om dom och vilka som funkar till vad osv. Vet att Hanna som har Bakfnatt gärna ville att jag skulle skriva ett inlägg om de så här kommer alltså mitt resultat, alltså bara vad jag tycker.

Pastorna som testades var:
SP med vit choklad (Ballina)
SP vanilj (Ballina)
SP hemmagjord med cocosfett och en med olja istället
Flowerpaste
Sp blandat med flowerpaste
(Har innan bara testat Bakels och hemgjord MMF)


Först gjordes ett test med att göra blommor och en rosettögla för att se om de stelnar. Gjorde ju rosettgrej i Bakels sp för ett tag sen och den var jättefin i kylskåpet men när den kom ut så sjönk den och de var riktigt tråkigt. Nu har jag lärt mig att de bara är Flowerpaste och Sp blandat med flowerpaste som stelnar (se bild nedan, de andra sjönk med en gång). De andra är fortfarande mjuka trots att de stod i flera timmar. Den hemgjorda var dock lite bättre än den köpta.

Vad jag tyckte om de olika pastorna:

FP= Seg, kletig ungefär som tuggummi, blev väldigt bubblig när man kavla den och jag kunde inte kavla tunnare än med vanlig Sp som de sägs att de kan. Gilla INTE denna.. Blommorna stelna iaf fort...

FP+SP= Mycket smidigare än bara FP, känns mer som vanlig Sp i konsistensen. Blir inte bubblig utan slät och fin. Denna kombination gilla jag bäst till att göra sånt som ska torka.

SP vit choklad= Lite konstig i smaken tyckte jag (sambon gillade den bäst så de är nog olika) men de lukta väldigt illa när man knåda och kavla den, var små prickar i den också men de försvann nog när jag la på locket. Klara fuktprovet bra, svettades inte så fort som bakels.

SP vanilj= I början gilla jag inte smaken men sen kände jag inget så den är väl okey. Slät och fin och känns ungefär som bakels bara att den var bättre på att klara grädde än bakels. Locket fick massa småsprickor när de las på :( Blommor och sånt stelnar inte med denna.

Hemgjord SP med olja= Såg receptet på internet å den gick inte alls att använda, var inte ens en deg utan de bara smula sig. Vet dock inte om jag haft för mycket florsocker i eller om gelantinet inte löst sig. Ska prova igen vid ett annat tillfälle. (fyller då i resultatet i detta inlägg då).

Hemgjord SP med cocosfett= Mycket smidigare och bättre än hemgjord MMF som jag tyckte var väldigt god men bubblig. Denna blev dock lite smått bubblig om man är petig. Bäst var de när man blanda ut denna med köpt SP. Bara den hemgjorda SP´n var dock den som klarade fuktprovet sämst, den svettades alltså först av alla proven men de tog ändå längre tid än vad de tar för bakels att svettas. Blommor i denna Sp blev väldigt kladdiga och rekommenderas inte!

Den fjärde bakelsen har blivit ett frystest, har fryst in den för att senare ta fram den och kolla om den smakar precis som innan den blev fryst.

Jag har iaf lärt mig massa mer på detta testet och jag hoppas den kanske hjälper er också som funderar på alla de olika pastorna...

3 kommentarer:

anna sa...

Vilket bra test! Jätte kul att läsa om de olika pastorna. Ska ge mig på och testa lite olika. Har bara använt hemmagjord mmf och Ballina pastorna jag köpt hos tårtdecor. Kan rekommendera dig att kika på: www.tartkonst.se Gunilla har sugerpast märket PME som jag läst ska vara underbar att arbeta med. www.strosselannat.se har också sugarpaste av ett annat märke som är värt att prova. Jag ska prova dessa så fort jag får tillfälle. Min favorit flowerpaste är ballinas sugarpaste blandat med flowerpaste, tycker också att enbart flowerpaste är väldigt kletig och fastnar ofta i bakbordet när man ska kavla tunnt.

Hanna - Bakfnatt sa...

Hej! Så roligt att du nu har testat och jämfört de olika produkterna, och känner att du lärt dig massor! Tycker det är väldigt intressant att läsa om andras erfarenheter, vad som faller andra i smaken osv. Roligt att du jämförde ”svettbenägenheten” mellan olika märken =) Fp är väldigt kladdigt, men har du testat att knåda in maizena majsstärkelse i den? Om inte så tycker jag att du skall ge det ett försök! Det gör verkligen underverk =) Själv tycker jag att det behövs ganska så stora mängder för att få en härlig massa att arbeta med. Ha en fin söndag!

Milli sa...

Anna: Roligt att du gilla testet :) Kul att höra dina erfarenheter också. Har sett den från gunillas sida men inte testat den än. Den andra sidan har jag inte kollat på en gång så där ska jag ta en titt :) tack för tipset! ;)

Hanna: Jo jag hade själv gillat att läst andras resultat så jag tänkte att jag kanske hjälper andra också för de är en djungel med alla olika pastor... Har inte provat med maizena i Fp utan med potatismjöl men de kanske gör skillnad? Bakar alltid ut på lite potatismjöl och de är också de jag använder om de börjar bli lite kletigt å så..